- Úvod
- >>
- Kokosový olej frakcionovaný
Kokosový olej frakcionovaný
Kokosový olej frakcionovaný
Frakcionovaný kokosový olej je vyrobený z prírodného kokosového oleja. Od slovíčka frakcionovaný môžeme odvodiť, že je rozdelený na tzv. frakcie. Rovnako ako prírodný kokosový olej je bohatým zdrojom mastných kyselín, každý z nich ale obsahuje iné mastné kyseliny. Kyselina laurová, ktorá sa vyskytuje v prírodnom kokosovom oleji, je tu pri procese frakcionácie odstránená. Vďaka odstráneniu kyseliny laurovej si tento olej zachováva kvapalnú formu. Pri procese frakcionácie dochádza k oddeľovaniu rôznych druhov mastných kyselín, ktoré sa v oleji nachádzajú prirodzene. Túto technológiu využívajú predovšetkým potravinárske podniky.
Vo frakcionovanom kokosovom oleji je zastúpená predovšetkým kyselina kaprylová 65% a kyselina kaprinová 42%. Tieto mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom sú v tele metabolizované inak ako ostatné tuky. Frakcionovaný olej môžeme na trhu tiež nájsť pod skráteným názvom MCT olej. Skratka z anglického názvu Medium Chain Triglycerides znamená stredne dlhé reťazce triglyceridu (teda mastných kyselín).
Vďaka svojej tekutej forme má oveľa širšie využitie. Veľmi obľúbený je v kozmetickom priemysle, dobre sa vstrebáva.
Slovenský botanický názov: Kokosový orech
Anglický názov: Coconut oil
Latinský názov: Cocos nucifera Oil
Krajina pôvodu: Filipíny